18 Kasım 2007 Pazar

Bolu Tarihi Bilgiler

Arkeoloji bölümünde de neolitik dönemden Bizans dönemi sonuna kadar çeşitli dönemlere ait heykeltıraşlık örnekleri, sikkeler, toprak, cam ve madeni eserler teşhir edilmektedir. Müzede sergilenen yapıtlar,yörede çeşitli zamanlarda yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır.

Kaya Evleri ve Diğer Tarihi Kalıntılar

Seben Kaya Evleri : Seben İlçesine bağlı ve birbirlerine çok yakın olan Çeltik Deresi, Hocaş, Kaşbıyıklar ve Yuva köylerinde derin vadiler boyunca yükselen kaya kitlelerinin yüzeyinde, bir kaç katlı kaya evlerine rastlanmaktadır. Yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda, bölgenin ilk Hıristiyanlık döneminde bir yerleşim merkezi olduğu tespit edilmiştir. Buralarda yaşayan insanlar kaya kitlelerini işleyerek içinde yaşanabilir mekanlar elde etmişlerdir. Ayrıca, İlçe Merkezine yakın Solaklar Köyü, Alpağut Köyü, Çeltikdere ve Muslar mahallesinde de benzer kaya evleri vardır.

Çeltikdere Bizans Kilisesi
Seben İlçemizin Çeltikdere köyü yakınındadır. Orta Bizans Döneminin (M.S. 842-1204) klasik dini mimarisine uygun olarak haç biçiminde, tuğladan inşa edilmiştir.

Frig Kaya Abidesi
Göynük İlçemizin Soğukçam Köyündedir. M.Ö. 8.-7. yüzyıllarda Anadolu'da büyük bir devlet kuran Friglerin bu bölgede de yerleştiğinin kanıtı olan bu kaya abidesi , aynı zamanda bilinen en uzun Frig Kitabesi olma özelliğini de taşımaktadır. Abide üzerinde üstte, kutsal günlerde Kybele heykelciğinin konulduğu üçgen bir niş ve altında da 9 satırlık kitabe bulunmaktadır. Göynük ilçemizin Kilciler Köyünde , Mudurnu ve Mengen İlçelerimizin bazı köylerinde de Roma ve Bizans dönemine ait bir çok kalıntılara rastlanmaktadır.


Mudurnu Kalesi Kalıntıları
İlimiz Mudurnu İlçesinde bulunan ve savunma amaçlı kurulan kale kalıntıları, günümüze kadar çok iyi korunamamıştır.
Halı Hisarı
Bolu’nun 5 km. kuzeyinde yer alan kale Bizanslılardan günümüze kadar çok iyi korunamamıştır.

Gerede Asar Kalesi
Gerede'nin 20 km. doğusunda Örencik, Çağış ve Akçaşehir Köylerinin yakınında, her yöne hakim kayalık bir tepe üzerindedir. Çevrede arazi üzerinde bol miktarda Bizans seramiği görülmekte, bu da kalenin Bizans dönemine ait olduğunu göstermektedir. Ayrıca kale üzerinde kuzeye bakan bir mağara da mevcuttur. Rivayetlere göre kalenin bulunduğu tepeyle doğusundaki tepe arasında Ulusu Deresi altından bir geçitle bağlantısı bulunmaktaydı. Halk doğudaki tepede kurulan şehirde yaşamakta ve düşman saldırısı anında dere altındaki geçit vasıtasıyla Asar Kale’ye çıkarak kendilerini savunmaktaydı.

Gerede Keçi Kalesi
Gerede’nin 5 km. kuzeyinde Arkut Dağında etrafına hakim bir tepededir. Bizanslılar zamanından kalan kale, 1992 yılında restore edilmiştir. Kale hakkındaki rivayete göre şehre saldırı olduğunda halk mal ve hayvanlarıyla beraber kaleye sığınırlar ve kendilerini savunurlarmış. Yine böyle bir durumda kale etrafına yerleşen düşman gündüzleri kaleye saldırmakta fakat başarılı olamamaktaymış. Günlerce saldırılar devam etmiş ve kalede yiyecek sıkıntısı başlamış. Bir gece burada bulunan halk kaledeki tüm keçilerin boynuzlarına mum takarak yakıp, kalenin dışına salmışlar. Bir anda büyük bir ordunun üzerlerine geldiğini sanan düşman oradan kaçıp dağılmış ve Geredeliler keçileri sayesinde düşmandan kurtulmuş. Kalenin ismi de buradan gelmekteymiş.

Hiç yorum yok: